Китайски самолетоносач постави нащрек Тайван

Свят
14:30 - 11 Декември 2023
1494
Китайски самолетоносач постави нащрек Тайван

Тайванската армия изпрати свои сили да наблюдават китайска военна формация, водена от самолетоносача "Шандон", докато прекосява Тайванския проток, съобщава "Ройтерс".

Морските маневри идват в момент, когато Пекин продължава да упражнява натиск върху острова преди президентските и парламентарните избори там през следващия месец.

"Шандон", пуснат в експлоатация през 2019 г., за последно премина през чувствителния проток в началото на ноември.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че формацията е плавала на юг през пролива, но се е придържала към западната страна на средната линия на водния път - китайската страна на неофициалната бариера между двете държави.

Китай твърди, че Тайванският проток не е международен воден път и че само той има суверенитет там - нещо, което се оспорва както от Тайван, така и от Съединените щати.

От тайванското военно министерство посочиха, че са изпратили "подходящи" сили, за да наблюдават формацията.

"Сигурността и просперитетът на Индо-тихоокеанския регион са тясно свързани с глобалното развитие и стабилност и са задължения и отговорности, които всички страни в региона трябва да споделят", подчертаха от ведомството.

Армията на Тайван ще се "готви за война, без да иска война", ще засили способностите си за самоотбрана и ще отговори на регионалните заплахи, увериха те.

През последните четири години Тайван многократно се оплаква от засилена китайска военна активност в близост до територията си, включително изтребители и дронове, пресичащи средната линия на пролива.

Миналата седмица Тайпе съобщи за рядка нощна мисия на китайските военновъздушни сили над протока.

Тайван е в повишена готовност за китайски действия - както военни, така и политически, преди изборите. Според Тайпе Пекин иска да се намеси в гласуването, за да накара избирателите да изберат кандидатите, които предпочита самият Китай.