Китайски смартфони наводняват Русия

Русия
12:21 - 04 Юли 2023
1791
Китайски смартфони наводняват Русия

Китайските смартфони са доминирали руския пазар през първото полугодие на годината, съобщава Ройтерс, като се позовава на водещ търговец на потребителска електроника, предава БТА.

Според "М. Видео-Елдорадо" 70 на сто от всички продадени смартфони в Русия през този период са били китайско производство, спрямо 55 на сто през миналата година.

Смартфоните на "Сяоми" (Xiaomi) и "Риълми" (Realme) станаха най-продаваните в Русия, след като "Самсунг" (Samsung) и "Епъл" (Apple) спряха продажбите на своите устройства в страната заради инвазията в Украйна.

Търсенето на смартфони в Русия през първите шест месеца на годината нараства със 17 на сто спрямо същия период на миналата година. Общият брой на продадените устройства възлиза на 13 милиона.

"Китайските марки системно засилват присъствието си в страната", се посочва в изявление на "М.Видео", според което водещите и сгъваемите модели са най-търсени.

Москва става сериозно зависима от Пекин за много нещо, включително електроника и автомобили, след като повечето западни марки напуснаха миналата година руския пазар, припомня Ройтерс.