Китайските инвестиции в Европа се свиват до 14-годишно дъно

ЕС
11:55 - 07 Юни 2024
1277
Китайските инвестиции в Европа се свиват до 14-годишно дъно

Инвестициите на китайски фирми в Европа са се свили до най-ниското си ниво от над десетилетие миналата година, като по-голямата част от свежия капитал отива в сектора на електрическите превозни средства и свързаните с тях индустрии, предава Блумбърг.

Китайските компании са инвестирали 6,8 млрд. евро в 27-те страни от ЕС и Обединеното кралство през 2023 г., сочи нов доклад, разработен от Rhodium Group и Института за китайски изследвания Mercator, базиран в Германия. Това е най-ниското ниво на китайски инвестиции от 2010 г. Почти 70% от новите средства са отишли в области, свързани с елетромобили, като батерии. 

Забавянето се случва, когато китайският бизнес напредва на различни места по света, като общите изходящи инвестиции достигат най-високите си нива от 2016 г. Това подчертава все по-трудните отношения между Европа и Китай. Те предстои да се влошат, тъй като ЕС се готви да наложи мита върху китайския износ на електромобили, ход, който може да накара Пекин да предприеме ответни мерки.

Миналата година Унгария получи 3 млрд. евро нови китайски инвестиции, 44% от общите инвестиции, отишли в Европа. Сред основните проекти изпъкват фабрика за батерии на стойност 8 млрд. евро на Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) и завод за катоди на Zhejiang Huayou Cobalt Co., чието строителство беше обявено през юни миналата година.

Поредица от сделки, обявени по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Унгария, вероятно ще стимулират допълнителни инвестиции. Докладът на Rhodium също отбеляза няколко нови проекта за батерии от китайски инвеститори в континента, което предполага, че фокусът върху Унгария и индустриите, свързани с електромобили, ще продължи. 

Веднъж стартирани, тези проекти ще позволят на китайските фирми да избегнат митата, като произвеждат в Европа, осигурявайки си по-голяма географска близост с доставчици и клиенти и намалявайки разходите за доставка.