Китара на Кърт Кобейн беше продадена за 4,5 млн. долара

Fender Mustang стана част от колекцията на Джим Ирсей – собственик на отбора по американски футбол „Индианаполис Колтс”

Новини
18:16 - 23 Май 2022
814
Китара на Кърт Кобейн беше продадена за 4,5 млн. долара

Митичната електрическа китара Fender Mustang на Кърт Кобейн от 1969 г. от забележителния музикален клип на Нирвана от 1991 г. "Smells Like Teen Spirit" беше продадена на търг за близо 5 милиона долара, съобщи "Variety", предава БГНЕС

Тя стана част от колекцията на Джим Ирсей – собственик на отбора по американски футбол „Индианаполис Колтс” в наддаване между колекционери от цял свят, които участваха в търга онлайн и по телефона. Китарата беше продадена за приблизително 4,5 млн. долара, което значително надхвърли първоначалната ѝ оценка от 600 000 долара.

Кобейн твърдеше, че китарата за лява ръка Fender Mustang от 1969 г. в цвят "competition lake placid blue" с подходяща хедсток за една от любимите си китари и заяви в последното си интервю за „Guitar World”:

"Аз съм левичар и не е много лесно да се намерят висококачествени китари за левичари на разумна цена. Но от всички китари в целия свят Fender Mustang е любимата ми китара. Притежавал съм само две от тях."

Китарата е използвана и в звукозаписното студио по време на записите на "Nevermind" и "In Utero", както и при многобройни изпълнения на живо. Тя е изложена с гордост в Experience Music Project в Сиатъл, който сега се нарича MoPOP Museum of Pop Culture, и е снимана и избрана за престижната "Guitar Collection".

В подкрепа на Месеца за повишаване на осведомеността за психичното здраве семейство Кобейн дари част от приходите от продажбата на китарата и други избрани предмети на Кобейн на "Kicking The Stigma" - инициативата на Ирсей за повишаване на осведомеността за психичните разстройства и премахване на стигмата, свързана с тези заболявания.

"Да върна тази легендарна китара - една от най-значимите в културно и историческо отношение китари на Кърт Кобейн и в цялата история на рок музиката, в родния ми щат Индиана, за да стане част от прочутата колекция от сувенири на Джим Ърси, е голяма чест и личен успех в живота ми", каза Дарън Джулиън, президент и главен изпълнителен директор на Julien's Auctions. "Този единствен по рода си търг е една от най-големите привилегии в професионалната ми кариера. Много се радвам, че приходите от него ще допринесат повишаване на осведомеността за психичното здраве."

Когато през 1991 г. „Нирвана” направи фурор с хита си "Smells Like Teen Spirit", групата нямаше представа каква сеизмична промяна е отприщила в музикалната вселена. Песента се превърна в културен маркер и възвести алтернативната гръндж ера на 90-те години като се превърне в една от най-емблематичните песни и музикални клипове на всички времена.