Китара на Кърт Кобейн се продава на търг за над $1 милион

Вокалист на „Нирвана“ свири с емблематичната Martin D-18E само пет месеца преди смъртта си

Новини
17:47 - 13 Май 2020
3073
Китара на Кърт Кобейн се продава на търг за над $1 милион

Китарата Martin D-18E на починалия вокалист на „Нирвана“ Кърт Кобейн се продава на търг за начална цена от 1 милион долара.

Акустичната китара, с която пънк рокерът свири на MTV Unplugged, само пет месеца преди смъртта си, се очаква да донесе над 1 милион долара на търг през юни, съобщи „Сабах“, цитиран от "Канал 3".

Аукциона „Жулиен‘с“ съобщи, че китарата Martin D-18E, с която Кобейн свири на живо през 1993 г., се продава. Тя идва с очукания си калъф с отделение за съхранение с малка торбичка от велур, в която се твърди, че музикантът е прибирал хероин, към когото беше пристрастен в последните си години.

Фронтменът на „Нирвана“ е намерен мъртъв на 27 години от самонанесена огнестрелна рана в дома си в Сиатъл през април 1994 г.

Главният изпълнителен директор на „Жулиен‘с“ Дарън Жулиен заяви, че китарата „е спечелила заслуженото си място в историята като инструмент, използван от един от най-влиятелните музиканти и икони на рока в едно от най-големите и запомнящи се изпълнения на живо на всички времена“.

Албумът "MTV Unplugged in New York", включващ акустични версии на песни като "About a Girl", "Apologies" и кавър версията на Дейвид Боуи "The Man Who Sold the World“, беше издаден след смъртта на Кобейн, след което оглави билборд класациите и спечели „Грами“.

Масленозелената жилетка, носена от Кобейн на концерта, беше продадена за 334 000 долара на търг през октомври 2019 г., като според „Жулиен‘с“ е световен рекорд за жилетка.

Очакваните за китарата 1 милион долара са само начална оценка, заяви „Жулиен‘с“. Световният рекорд за продажба на китара беше поставен през юни 2019 г., когато черната Fender Stratocaster на музиканта от „Пинк Флойд“ Дейвид Гилмор се продаде за 3,9 милиона долара на търг в Ню Йорк.

Други артикули на Кобейн на аукциона от 19 до 20 юни в Бевърли Хилс ще включват китара Fender Stratocaster, която той използва в турнето "In Utero" през 1994 г. (изчислена за $60 000 - $80 000), риза от сребърно ламе, носена за музикалното видео от 1993 г. "Heart-shaped Box" ($10 000 - $20 000) и печатен списък с парчетата за MTV шоуто ($4 000 - $6 000).

Всички предмети идват от различни хора, които са работили с Кобейн или са били свързани с неговото семейство.