Китовете измират от затоплянето на арктическите води

При изследването на учените са установени признаци за недохранване при морските бозайници

Любопитно
15:13 - 17 Май 2019
1935
Китовете измират от затоплянето на арктическите води

Десетки сиви китове са открити мъртви по западното крайбрежие на САЩ през последните седмици. Според учените възможното обяснение за масовото им измиране се крие далече на север, в затоплящите се арктически води край Аляска, пише БТА, позовавайки се на информация от Ройтерс.

Досега по протежение на бреговете от Калифорния до Аляска са намерени мъртви 58 кита, съобщават от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA).

Последният от тях е открит в сряда край Анкоридж, където сивите китове се озовават рядко.

"Животните се придвижват на север от местата, където зимуват в Мексико, и изглежда енергията им се изчерпва", казва Майкъл Милстийн от NOAA.

При изследването на мъртвите китове са установени признаци за недохранване. Според една от хипотезите животните миналата година не са успели да натрупат достатъчно хранителни запаси на местата, където летуват - Берингово и Чукотско море. От 2016 г. в двете морета се отчита съществено затопляне с рекордни или близки до рекорд температури на водната повърхност и безпрецедентен недостиг на воден лед.

Според учените затоплящите се арктически води не са единственото обяснение за гибелта на сивите китове. Друга възможна причина е увеличилата се до 27 000 екземпляра популация. Наличието на повече животни, конкуриращи се за храна, предполага периодичното измиране на отделни екземпляри.

Климатолози и биолози отчитат, че недостигът на лед и необичайното затопляне на водите в Берингово и Чукотско море се свързват с измиране и на други видове, сред които птици и тюлени.