Класическа музика за празника на столицата

Оркестърът на Класик ФМ радио и Софийският камерен хор "Васил Арнаудов" представят "Глория" от Вивалди

Култура
14:32 - 09 Септември 2022
2297
Класическа музика за празника на столицата

В деня на големия християнски празник "Вяра, Надежда и Любов" музикална агенция "Кантус фирмус" отново кани софиянци на тържественото събитие "София, празнувай с класика", което се превърна в традиция.

Празничната програма с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази ще се състои на 17 септември в Аулата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" от 19,30 ч. Концертът се посвещава на Деня на София.

Основен фокус в концерта тази година е изпълнението на тържествената кантата "Глория" от Антонио Вивалди в оригиналната версия за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии публиката ще чуе прекрасните гласове на Таня Угринова (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират със Софийския камерен хор "В. Арнаудов" с диригентка проф. Теодора Павлович. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община - Столична програма "Култура", и на НФ "Култура" по програмата "Едногодишен грант'21". Партньор в организацията е Културният център на СУ.  

Специално участие в програмата ще вземе талантливият млад обоист Деян Иванов, възпитаник на Висшата музикална консерватория в Саарбрюкен, който специализира барокова музика и е член на състава "Concerto Antico". В негово изпълнение ще звучи Концерт за обой от Алесандро Марчело. Програмата предвижда и дебютна изява на две много талантливи деца, чиито първи стъпки в музиката са обещаващи. 9-годишната Богомила Кръстева (цигулка) е ученичка от класа на Благородна Танева в НМУ "Л. Пипков" в София и вече е лауреат на конкурси у нас и в чужбина. Публиката ще я чуе с Концерт за цигулка и оркестър от Ж. Б. Аколай. А в изпълнението на "Глория" от Вивалди ще се включи и 11-годишият Владимир Илисавски (дискант), който има успешни изяви в спектакли на Софийската опера. Програмата се допълва от пиеси из цикъла "Пет скици за струнен оркестър" от Марин Големинов.