Класиките на Европа се прожектират в обекти на културно наследство

Целта е реставрация на изкуството от миналия век

Актуални новини
16:46 - 28 Юни 2019
1750
Класиките на Европа се прожектират в обекти на културно наследство

От утре до края на септември класически филми от целия Европейски съюз ще бъдат прожектирани безплатно на различни места в 13 държави - от малки градове до столици - подчертавайки богатото и разнообразно културно наследство на Европа, съобщиха от Европейската комисия. 

Като част от по-широкия процес за реставрация и цифровизация на филмовото наследство, поредицата от прояви "Сезон на класическите филми" се подкрепя от програмата "Творческа Европа - МЕДИА".

"Киното е важна част от нашата богата и разнообразна европейска култура и допринася за укрепване на връзките между хората, които чувстват сходен ентусиазъм и вълнение от филмите", заяви комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Според нея цифровата трансформация има решителен потенциал за усилване на положителното въздействие на културата както в икономическо, така и в социално отношение.

Класическият филмов сезон започва утре на филмовия фестивал в Болоня с представяне на някои от реставрираните филми, заснети чрез цветовата система Chronochrome на Gaumont - една от най-ранните техники за цветно снимане. Сред класиките, които ще бъдат прожектирани през сезона, са някои от най-известните заглавия в световното кино - "Метрополис" на Фриц Ланг (1927 г.), "400-те удара" на Франсоа Трюфо (1959 г.) , "Ново кино "Парадизо" на Джузепе Торнаторе (1988 г.). Емблематичните места, където ще се извършат прожекциите, включват площад "Аристотел" в Солун, Гърция, замъка Килкени в Ирландия и пиаца "Маджоре" в Болоня, Италия.