Класната песимист за кабинет - пак гласуваме през лятото

Опасно е властта да продължи да е в ръцете на Радев, убедена е Екатерина Михайлова

Политика
10:22 - 11 Април 2023
2323
Класната песимист за кабинет - пак гласуваме през лятото

България се намира много близо до нови избори през лятото, заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право и бивш шеф на парламентарната група на тъмносините проф. Екатерина Михайлова. 

"От това, което се вижда като реакции в рамките на една седмица, изглежда да сме близо - само две политически сили говорят и то говорят така, че разбираме, че не могат да си говорят. Другите мълчат.

Разбира се, утре може би малко ще просветне с първия ден на парламента, но рискът да има нови избори е на хоризонта и знаете ли - лошото е, че ние сякаш започваме да свикваме с това", коментира Класната. 

Важно е новия парламент да постигне съгласие по основни приоритети, а те са ясни - евроатлантическата ни принадлежност - там ли искаме да сме още или нещо друго искаме? Мисля, че изборните резултати говорят, че мнозинството иска да е там.

Голямата цел е да запазим мира и да останем демократична и финансово стабилна страна. Въпросът е как ще бъдат формулирани и това е работата на хората, които се занимават с политика - да покажат рисковете, а да не се заиграват с дребни игрички.

Ако трябва да дам съвет към политиците е - седнете и направете приоритетите - това, което смятате за страната, че е важно", заяви тя.

По думите ѝ бюджета за тази година е заложен на карта, а преговорите за правителство трябва да минат първо през преговори за политики.

Проф. Михайлова определи предстоящия избор на председател на 49-ото Народно събрание като "не толкова трудна задача" и напомни, че конституцията изисква това да се случи на първото заседание на новия парламент.

Тя прогнозира, че процедурите по връчването на мандатите няма да се проточват.

"Бързо свикване на парламент не значи бързи консултации и бързо връчване на мандата, но всички знаци сочат в тази посока. Президентът притиска политическите сили, защото сроковете започват да бързат.

Конституцията не е казала в какъв период от време трябва да проведе консултациите, има различни модели. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще започнат. Едва ли ще се бавят така, както беше в предходния парламент", каза проф. Михайлова. Сочената за дясна ръка на Иван Костов добави и че политическата криза поставя под риск демокрацията у нас.

"Опасно е политическите сили да оставят властта в ръцете на президента, защото това руши инструментите на демокрацията. А когато институциите спрат да работят, винаги се намират юнаци, които скачат на коня и повеждат със знамена и лозунги в незнайна посока. Случвало се е в другите страни. Нима в Германия не се е случило точно това преди години, когато идва хитлеризма?", допълни проф. Михайлова.