Клаус Йоханис оттегля кандидатурата си за главсек на НАТО

ЕС
15:38 - 20 Юни 2024
1950
Клаус Йоханис оттегля кандидатурата си за главсек на НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в четвъртък, че оттегля кандидатурата си за шеф на НАТО и Върховният съвет по отбрана на страната ще подкрепи нидерландският премиер в оставка Марк Рюте за генерален секретар на Aлианса, предава "Ройтерс".

Върховният съвет за отбрана на Румъния също реши да дари една от двете оперативни системи Patriot на Украйна, но при условие на допълнителни преговори със съюзниците за замяната й с подобна система за ПВО.

През март Йоханис обяви, че е решил да се кандидатира за лидер на НАТО, позиция, за която много държави-членки подкрепят нидерландския премиер Марк Рюте.

Във вторник нидерландската телевизия NOS обяви, че всикчи пречки пред кндидатурата на Марк Рюте за шеф на НАТО са отпаднали и избирането а високия пост на срещата във Вашингтон на лидерите на страните-членки на НАТО през юли е само формалност.

В края на февруари Bloomberg писа, че Румъния е уведомила съюзниците от НАТО, че предлага президента Клаус Йоханис за генерален секретар на Алианса. Тогава обаче румънското президентство отказа коментар.

Припомняме, че името на Клаус Йоханис вече беше спрягано за наследник на Йенс Столтенберг като ръководител на НАТО. Преди да бъде удължен мандатът на сегашния генерален секретар на НАТО, президентът беше в списъка на възможните приемници.