Клаус Йоханис проведе телефонен разговор със Зеленски

Украйна
16:17 - 09 Януари 2024
2219
Клаус Йоханис проведе телефонен разговор със Зеленски

Президентът на Румъния Клаус Йоханис проведе телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщава президентската администрация в Букурещ. Двамата държавни глави са коментирали войната в Украйна, като Йоханис е уверил Зеленски "в продължаващата твърда подкрепа на Румъния", но също така са разговаряли и за установяването на стратегическо партньорство между двете държави. 

„Клаус Йоханис и Володимир Зеленски имаха задълбочена размяна на мнения и оценки относно ситуацията със сигурността в Украйна и в региона, особено в Черно море. Клаус Йоханис отново осъди засилени брутални атаки на Русия срещу Украйна в последно време, особено срещу гражданската инфраструктура“, се казва в съобщение на президентската администрация, публикувано на нейната официална страница. 

Двамата държавни глави са обсъдили и развитието на двустранните отношения и приоритетите в това отношение за текущата година, по-специално трансграничните проекти от взаимен интерес и общото желание за съществен напредък в процеса на установяване стратегическо партньорство между Румъния и Украйна.

„В този контекст президентът на Румъния приветства напредъка по отношение на признаването от страна на Украйна на несъществуването на така наречения „молдовски език“, в резултат на това, което беше договорено от президентите през октомври 2023 г. , и подчерта важността на зачитането на правата на лицата, принадлежащи към националните малцинства“, се казва още в публикуваната информация. 

Президентът Клаус Йоханис и неговият украински колега са обсъдили и подкрепата на Румъния за европейската интеграция на Украйна. Румънският държавен глава е поздравил Украйна за историческото решение, взето през декември 2023 г., в рамките на Европейския съвет, за започване на преговори за присъединяване.  Володимир Зеленски специално е благодарил на Клаус Йоханис за ценната подкрепа, оказана лично от румънския държавен глава и от Румъния за постигането на тази цел. 

Двамата държавни глави са обсъдили и евроатлантическия път и приоритетите на Украйна на съюзническо ниво през тази година, както и продължаването на съответната подкрепа за Украйна, включително в контекста на подготовката на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, отбелязва БТА.