Кличко: Войната в Газа ще отклони вниманието от Украйна

Украйна
13:08 - 15 Ноември 2023
3158
Кличко: Войната в Газа ще отклони вниманието от Украйна

Кметът на Киев Виталий Кличко изрази опасения, че много държави ще намалят вниманието си към Украйна след избухването на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, предаде ДПА. 

"Последицата е, че Русия няма да бъде наказана и просто ще продължи да действа. Това ще отвори и повече възможности за Москва", заяви кметът на украинската столица.

52-годишният Кличко, бивш професионален боксьор, направи коментарите си в кулоарите на шестата германско-украинска конференция за общинско партньорство в източния германски град Лайпциг. Тридневната среща приключва днес, предава БТА. 

Кличко заяви, че гледа с безпокойство към предстоящите месеци, тъй като Украйна е изправена пред трета зима на боеве срещу Русия. "Притеснен съм от зимата", каза украинският политик. Той описа ситуацията в родната си страна като "илюзия за живот, която може да бъде унищожена във всеки един момент".

Хората в Украйна мечтаят за мир. Отдаването на част от Украйна на Русия е немислимо. Ние се борим и за нашето европейско бъдеще, допълни още кметът на Киев. 

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и оттогава там бушува война. Кметът на Киев заяви, че не вижда края ѝ. Неговият град е добре подготвен за наближаващата зима - и благодарение на помощта на партньорски градове като Лайпциг. 

"Ние обаче не можем да изключим възможността руски ракети да унищожат нашата инфраструктура", предупреди Кличко. Това е още една причина, поради която той съветва своите граждани да бъдат подготвени за най-лошото и да имат в готовност достатъчно храна, питейна вода и топли дрехи.