Клиент застреля касиер на бензиностанция заради маска

49-годишният германец е задържан, обяснил, че се чувства притиснат от Covid-мерките

Новини
13:41 - 21 Септември 2021
1441
Клиент застреля касиер на бензиностанция заради маска

Вълна от негодувание заля Германия, след като 20-годишен работник на бензиностанция беше застрелян от клиент, ядосан, че е помолен да си сложи маска, докато си купува бира.

Убийството е извършено в събота вечерта в провинция Рейнланд Пфалц и се смята за първото в Германия, свързано с правителствените правила за коронавирус.

Конфликтът е възникнал, когато касиерът, студент, казал на клиента да си сложи маска за лице, каквито се изискванията във всички магазини в Германия. След кратък спор мъжът си тръгнал.

Около час и половина по-късно заподозреният се върнал, като този път бил с маска на лицето. Но докато носи бирите си към касата, той свалил маската и се разгорял нов спор.

"След това извършителят вади пистолет и го застрелва право в главата", каза прокурорът Кай Фурман пред репортери.

49-годишният германец е отишъл на следващия ден до полицейския участък, за да се предаде, след което е арестуван.

По време на разпита е заявил пред полицията, че се чувства „притиснат“ от мерките срещу коронавируса, които възприема като „непрекъснато нарастващо нарушение на правата му“ и не е виждал „друг изход“, каза Фурман.

Катрин Гьоринг-Екард, парламентарният лидер на „зелените", написа в Туитър, че е "дълбоко разтърсена" от убийството, което според нея е "жестокият резултат от омразата".