Климатичната неутралност ще струва на германската икономика 52 млрд. евро до 2050 г.

Новини
14:09 - 20 Април 2023
1496
Климатичната неутралност ще струва на германската икономика 52 млрд. евро до 2050 г.

Германската промишленост може да бъде близо до климатично неутрална до 2050 г. с инвестиции от около 52 млрд. евро, според проучване на Allianz Trade, цитирано от Ройтерс.

„В Германия производственият сектор е важен определящ фактор за окончателно успешен енергиен преход и спазване на климатичните цели“, каза икономистът на Allianz Trade Маркус Цимер.

Секторите, които ще се нуждаят от повече инвестиции за зеления преход, са металургия (с 16,7 млрд. евро), целулоза и хартия (16,3 млрд. евро) и химическия (с 9,51 млрд. долара).

„Декарбонизацията има своята цена, но може да помогне на местната индустрия да подобри значително сигурността при планирането и в същото време да проправи пътя към успешно бъдеще“, отбеляза Цимер.

Промишленият сектор е отговорен за приблизително една четвърт от глобалните емисии на парникови газове, а декарбонизацията на сектора в световен мащаб ще изисква кумулативни инвестиции от 2,7 трилиона евро до 2050 г., се казва още в проучването.

С тези инвестиции производственият сектор може да избегне над 90% от вредните емисии до 2050 г. За улавяне и съхраняване на оставащите емисии на въглероден диоксид (CO2) ще са необходими допълнителни инвестиции от около 2,8 трилиона евро, се посочва в проучването на Allianz Trade.