Климатичните промени ще съсипят вкуса на бирата

Учените смятат, че реколтата от хмел значително ще намалее до 2050 г.

Актуални новини
14:50 - 18 Октомври 2023
1689
Климатичните промени ще съсипят вкуса на бирата

Глобалното затопляне може да се отрази негативно на любимата алкохолна напитка на милиони хора по Земята.

Прекалено топлото време се отразява отрицателно на съдържанието на алфа-киселини в хмела, които придават характерния аромат и горчив вкус на бирата, предаде ВВС.

Група учени от чешката академия на науките и университета в Кеймбридж е сравнила метеорологичните данни от отминали години със съответното съдържание на алфа-киселините в шишарките на хмела, отглеждан в полята на Германия, Чехия и Словакия. Те стигнали до извода, че към 2050 г. реколтата от хмел може да намалее с 18%, а съдържанието на алфа-киселини с една трета.

Това означава, че бирата може да изгуби характерния си вкус и да стане по-скъпа. Най-сериозно това може да се отрази на малките пивоварни, произвеждащи крафт-бира. За тях комбинацията на шишарки от хмел с различно съдържание на алфа-киселини и различни аромати е ключов елемент от бизнеса.