Климатичният ад застрашава 1 милиард деца

Общество
12:36 - 19 Октомври 2022
1576
Климатичният ад застрашава 1 милиард деца

Последиците от климатичните промени застрашават един милиард деца и като цяло стандартът на живот на непълнолетните по света не се е подобрил през последното десетилетие, предаде Франс прес, позовавайки се на доклад на неправителствената организация "КидсРайтс" (KidsRights).

Пандемията от КОВИД-19 също е оказала значително въздействие върху непълнолетните, които са били лишени от храна или лекарства заради сътресения в здравния сектор. Това е довело до смъртта на около 286 000 деца на възраст под пет години, посочва нидерландската организация в годишния си доклад.

Публикуван всяка година, "Индексът КидсРайтс" класира 185 държави според спазването на Международната конвенция за правата на детето, въз основа на данни на ООН.

Исландия, Швеция, Финландия и Нидерландия заемат първите места в класацията за 2022 г., в дъното на която са Централноафриканската република, Сиера Леоне, Афганистан и Чад.

Проучването от 2022 г. е "тревожно за настоящите и бъдещите поколения деца", се посочва в изявлението, направено от Марк Дюлаерт, основател и президент на "КидсРайтс". "Бързо променящият се климат днес застрашава тяхното бъдеще и основните им права", подчертава той.

"През последното десетилетие не се наблюдава значителен напредък в стандарта на живот на децата. Средствата им за препитание освен това бяха сериозно засегнати от пандемията от КОВИД-19", допълва Дюлаерт.

За първи път от две десетилетия броят на работещите деца е нараснал до 160 милиона - увеличение с 8,4 милиона през последните четири години, според "Индекса КидсРайтс", изготвен съвместно с университета "Еразъм" в Ротердам.

Докладът същевременно приветства напредъка, постигнат от някои страни. Ангола е намалила наполовина смъртността при деца под петгодишна възраст. В Бангладеш броят на децата под петгодишна възраст с тегло под нормата е намалял почти наполовина. Също с толкова са намалели и трудовите злополуки при деца в Боливия.

Швейцария, която миналата година беше на второ място, се е "сринала" до 31-о място "поради недостатъчното прилагане на принципа за "най-добрия интерес на детето" при вземането на решения, засягащи подрастващите", отбелязват от "КидсРайтс".

България е класирана на 27-о място.

Сред страните, включени в доклада, са Нигерия на 175-та позиция заради високия брой смъртни случаи при раждане на деца и Черна гора на 49-о място заради ниските нива на ваксинация.