Климатиците в транспорта трябва да работят при температури над 25 градуса

Новини
19:25 - 03 Август 2020
1146
Климатиците в транспорта трябва да работят при температури над 25 градуса

Всяка вечер въз основа на метеорологичната прогноза специалисти планират кога да работят климатиците в столичния градски транспорт. При температури над 25 градуса инсталацията трябва да бъде включена. По въпроса е издадена и специална заповед на столичния кмет. Някои от апаратите могат да се настроят, за други е необходимо ръчно включване.

Това обясни пред Радио София Лъчезар Пеков - началник отдел “Координация, организация, контрол и безопасност на обществения транспорт”от Център за градска мобилност (ЦГМ).

Климатиците в обществения транспорта работят на принципа на засмукване на външен въздух, охлаждане и вкарване в салона за пътници.

Лъчезар Пеков припомни, че през последните години са подменени повечето транспортни средства – автобуси, тролеи и трамваи. За малкото останали по-стари се препоръчва отваряне на прозорците, за да има циркулация.

Контролът се осъществява през деня от съответните органи на ЦГМ, като се гледа не само за включването на климатиците, но и за извършването на дезинфекция – два пъти на ден. Спазват се препоръките на здравния министър, на здравните инспекции.

Само през юли са извършени 2200 проверки, допълни Пеков. Наложени са над 105 санкции на транспортните оператори.

Сигнали гражданите могат да подават на тел. 0700 13 233, както и на фейсбук страницата на ЦГМ.