Климатолог пред Lupa.bg: Повече слънце и по-малко дъжд на морето през август

Общество
17:42 - 28 Юли 2020
1686
Климатолог пред Lupa.bg: Повече слънце и по-малко дъжд на морето през август

"В земната климатична система се случват неща, които ни карат да мислим, че има вероятност лятото да бъде сухо, с малко валежи. Не може да очакваме през август да имаме обилен дъжд в цялата страна. По-голяма е вероятността за сухо време в Източна, отколкото в Западна България". Това прогнозира пред Lupa.bg климатологът от НИМХ доц. д-р Илиан Господинов.

 „Времето ще бъде благосклонно за летовниците както на море, така и на планина. През август, септември и октомври е твърде възможно времето да бъде сухо, но може да се окаже и с обилни валежи", предупреди специалистът.  

 „Юли месец средно за страната е относително топъл, в Северозападна и Западна България обаче температурите са под нормата. Там имаме валежи, които са над нормата за разлика от източната част от страната, където има голяма пожароопасност. Не е изключено валежите да продължат на запад”, обясни климатологът и допълни, че температурите през останалата част от лятото ще бъдат високи или около нормата.

Според синоптика Красимир Стоев в началото на август температурите за кратко ще се понижат, но към 3-4 август отново ще се повишат. В средата и в края на първото десетдневие се очаква преминаването на атмосферни смущения и на места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни превалявания, с гръмотевична дейност и с относително понижение на температурите. През повечето дни от второто десетдневие на август ще бъде предимно слънчево.