Климатологът Георги Рачев : Чака ни бавен грил до 37 градуса

У нас
12:15 - 06 Август 2024
927
Климатологът Георги Рачев: Чака ни бавен грил до 37 градуса

Прохладата идва от днес. Сутрешните температури няма да са толкова високи, а следващите 40 дни денят намалява с 2 часа. Това каза за бТВ климатологът проф. Георги Рачев. Той прогнозира от петък  у нас да се установи доста топло време.

„Ще е горещо над цяла Европа. В България предстои лежерно сухо време. Ще влезе в ритъм 35-39 градуса. Това ще е бавен грил до 37 градуса на места“, каза Рачев.

Той обясни, че валежи практически няма да има.

На морето ще е 29 градуса в продължение на 10 дни, а в Югоизточна България максималните температури ще достигнат 36.

„За днес е обявен жълт код за силен вятър в 10 области в страната. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Сливен, Търговище и Русе.

Облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове над Източна България и планините и на места там ще превали и прегърми. По-интензивни и на повече места ще са явленията в североизточните райони.

Вятърът в цялата страна, най-късно в крайните източни райони, ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен, в Дунавската равнина и Лудогорието - временно силен. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°”, каза още проф. Рачев.