Климатологът Георги Рачев: Фойерверките не са толкова опасни за организма

Вятърът е спомогнал за разсейване на замърсяването

Актуални новини
10:23 - 26 Юли 2024
1506
Климатологът Георги Рачев: Фойерверките не са толкова опасни за организма

„Фойерверките са направени да се ползват в градска или близка до градска среда. Всички тези запалителни материали са горе-долу лимитирани и не представляват съществена заплаха за организма, но в крайна сметка те горят при друга температура, при липса на достатъчно кислород“, каза климатологът проф. Георги Рачев пред Би Ти Ви. По думите му вятърът е спомогнал за това, ако е имало някакви замърсявания, те да бъдат разсеяни.

„Ако търсим добро в това нещастие, това е западният вятър. Той и днес се усеща, макар и по-слабичко. Факелът на изгорялото и избухналото отиде от запад на изток – точно върху Елин Пелин, но иначе щеше да отиде върху летището и източните квартали на София.

Още едно добро беше сравнително високата скорост на вятъра, която дава възможност за турбуленция и размесване на тези замърсители, така че концентрацията да падне много бързо веднага след източника“, каза климатологът.

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев каза, че в един от шестте склада край Елин Пелин, при които възкникна взрив, а след това и пожар, има два тона тротилов еквивалент. Според експерта Валентина Радев няма опасност този склад да се взриви.

„Това означава, че тези взривни материали, ако избухнат в един-единствен момент, ще отделят толкова енергия, колкото ще отдели избухването на два тона тротил. Не е нещо фантастично. Въпросът е тук какво точно гори и избухва“, обясни Георги Рачев.

По думите на климатолога температурата във взривените складове край Елин Пелин е изключително висока.