Клиничен психолог: Сашко няма вид на дете, преживяло насилие

Понякога аутистите не изпитват чувство за болка и имат качества да оцеляват, обяснява Весела Банова

Новини
11:10 - 21 Ноември 2022
3409
Клиничен психолог: Сашко няма вид на дете, преживяло насилие

Весела Банова, която е клиничен психолог и психоаналитик, обясни в ефира на БНР, че понякога децата с аутизъм не изпитват чувство за болка и имат качества да оцеляват. „Те не се страхуват от традиционните нещата, от които се страхуват другите деца – че нещо ще се появи и ще ги заплаши. Възприемат по друг начин това, което ги заобикаля. Надявам се да остане отворен разговора за децата с аутизъм. Има неразбиране на спецификата на състоянието им. Важно е да не се сещаме за тях само, когато им се случи нещастие или инцидент“.

Той не изглежда ужасен, посочи тя. 

„Няма вид на дете, което е преживяло насилие“. 

Освен устройва за проследяване за децата с аутизъм, би било добре да се уреди бързото им хоспитализиране, когато имат нужда, обясни психологът.

„Грижили сме се за деца с аутизъм, които не са се хранили по няколко дни и се е налагало да влязат в болница. Имало е случаи, при които да не ги примат по 6-7 часа“

Сашко може да бъде разпитан в синя стая, но не е ясно какви резултати ще има, поясни тя.

„Синята стая дава възможност специалисти да разговарят с детето и да бъдат наблюдавани през двойно стъкло. На децата с аутизъм не трябва да се задават директни въпроси, защото ги плашат“.

Родителите на деца с аутизъм имат нужда от подкрепа през цялото време, напомни Банова.

„Трябва да има връзка между трите сфери – здравеопазване, социална сфера и образователна, каквато в момента няма. Ако си родител на дете с аутизъм, тичаш самотно между трите сфери и е трудно да се оправиш“