Клоп печели € 7.5 млн. от реклами - повече от заплатата на Анчелоти в Реал

Тази вечер двамата ще се изправят един срещу друг на "Анфийлд Роуд"

Новини
17:30 - 21 Февруари 2023
2744
Клоп печели €7.5 млн. от реклами - повече от заплатата на Анчелоти в Реал

Юрген Клоп започна 2023 г. с добри новини. От 1 януари той стана посланик на Fischer - технологична компания за крепежни елементи за милиарди евро. Строителната марка е шестият спонсор в портфолиото на германеца. Освен нея, мениджърът на Ливърпул рекламира дрехи и обувки Adidas, автомобили Opel, бира Erdinger, финансови услуги на Deutsche Vermögensberatung (DVAG) и Sky TV.

Според изчисленията на "Билд" приходите на Клоп от реклама са 7,5 милиона евро годишно, които са повече от заплатата на Карло Анчелоти в Реал Мадрид (6 млн. евро). Тази вечер предстои директен сблъсък между двамата наставнци, като мърсисайдци приемат Кралския клуб в първи осминафинален сблъсък в Шампионската лига.

С уточнението, че изчисленията са преди споразумението с Фишер през 2023 г. Но дори миналогодишната цифра е повече, отколкото много топ треньори печелят като годишна заплата в клубовете си.

Например, в Лига 1 само ПСЖ плаща на Кристоф Галтие повече от рекламните приходи на Клоп. В Бундеслигата и Ла Лига ситуациите са идентични: в Германия само Юлиан Нагелсман получава повече, в Испания - Диего Симеоне. Дори доходите на Карло Анчелоти в Реал Мадрид са под приходите от реклама на Клоп.

Клоп стана треньор през лятото на 2001 г., когато оглави Майнц от Втора Бундеслига. Почти веднага той започна да ходи на тренировки и мачове с анцузи и якета с логото на букмейкъра Oddset и хотел Hilton. След като вкара Майнц в Първа Бундеслига за първи път в историята, той получи договор за лично спонсорство. Спортният директор на клуба Кристиан Хайдел притежаваше шоурум на BMW и виждайки нарастващата популярност на треньора в 200-хилядния град, той се възползва от ситуацията и му предостави безплатно да си избере кола, на която до стои логото на фирмата му.

Най-вероятно Юрген щеше да остане местен герой още няколко години, ако не беше телевизията. През 2005 г. влиятелният немски телевизионен канал ZDF видя потенциала на футболен експерт в 38-годишния тогава треньор и беше поканен да анализира мачовете на германския национален отбор, а по-късно и на Мондиал 2006. За един месец в ефир Клоп натрупа широко признание и в края на годината получи престижна телевизионна награда.

Това предизвика интереса на шоколадовия гигант Фереро, който му предложи да участва в реклама на Kinder Country. Вероятно италианците харесаха лекотата и добрия характер на Юрген. Той беше като член на семейството, който внезапно се появява в кадър и обяснява сложни неща с усмивка и на прост език, който дори децата могат да оценят. Заснемането на реклама се проведе през септември 2006 г. в Италия, а треньорът получи 250 хиляди евро.

Видеото беше излъчено в Германия през есента на 2006 г., а малко след това Майнц загуби с 1:6 като гост на Вердер Бремен. В "Билд" публикуваха статия със заглавие: "Успехите само по телевизията", но Клоп се защити: „Напомням ви, че видеоклиповете с мен не се излъчват на живо, записани са веднъж. И ми трябват само четири минути, за да анализирам мача на националния отбор по ZDF”.

Кошмарните резултати продължиха и Майнц изпадна от Бундеслигата в края на сезона. Юрген остана, но не успя да върне клуба в елита и през лятото на 2008 г. подаде оставка. Почти веднага обаче пое Борусия Дортмунд и в този период реши да напише писмо до Nike, а директорът на компанията Марк Косицки заяви: „Юрген поиска спонсорство, но каза, че ако не искаме да му платим, всичко е наред. Просто искаше да каже, че дрехите ни са страхотни.” Треньорът получи предложение, но за бартер - да носи продукти на марката по време на мачове. И естествено, се съгласи.

Бившият мениджър на Nike Косицки сега притежава маркетингова агенция Projekt B. Неговите клиенти включват повече от 20 треньори, включително Сандро Шварц, Флориан Кофелд и Дейвид Вагнер. Но в първите си години Косицки си сътрудничи само с Клоп.

През лятото на 2009 г., треньорът получи предложение да участва в реклама на SEAT - за 30-секундно видео, в което Юрген извика четири пъти Enjoy и се спусна по вита стълба със SEAT Leon, той получи 100 000 евро. Следващите два сезона донесоха две шампионски титли с Борусия Дортмунд и офертите заваляха като дъжд. Клоп се снима във видео на Райфайзен банк, което прилича повече на реклама на санаториум или ваканционно селище за пенсионери.

Henkel го направи лицето на пастата за тапети Metylan. За Philips той обръсна брадата си, докато тества самобръсначката SensoTouch3D. Производителят на алкохол Skiclub Kampen организира парти с треньор. Luxottica му доставя очила от собствените му марки (Ray-Ban, Prada, Persol), а TW Steel - часовници. Производителите на шоколад също не го забравиха: за тях Юрген мислеше за тактиката, но вместо чипове, на дъската имаше бисквитки Brandt Minis.

През лятото на 2012 г. Opel стана спонсор на Борусия Дортмунд. Автомобилният концерн се завърна във футбола след 10-годишна пауза и веднага отиде при враговете на Байерн, с които беше свързан през 90-те години. В допълнение към споразумението с клуба, Опел подписа отделен договор с треньора. Юрген сменя автомобилните марки по-често, отколкото отборите. Не забравяме за първия контакт с BMW, а преди SEAT той рекламира Mitsubishi.

Залогът на Opel проработи - през първите три месеца от партньорството компанията продава 13% повече превозни средства, отколкото през предходното тримесечие. Според проучвания сред клиентите всеки трети е избрал Opel заради Клоп. В края на сезона Дортмунд стигна до финала на Шампионската лига, а интересът към марката почти се удвоява. Дейностите на Opel донесоха на Клоп 1 милион евро годишно.

Почти всички спонсори на Клоп са от Германия. Агентът смята, че той олицетворява всичко немско, а връзката с марката е важна за треньора.

Opel продължи сътрудничеството и след напускането на треньора от Борусия. Преместването във Великобритания веднага се отрази на рекламата. Компанията е заснела ново видео, което показва как Юрген свиква с правилата на движението на острова в Insignia с десен волан. В темата беше и слоганът: "Никога няма да караш кола сам."

През 2016 г. страните удължиха споразумението при подобрени условия. Оттогава хонорарът на треньора е 2,5 милиона евро на година. Сега той е лицето не само на Insignia, но и на цялата моделна линия. През последните пет години той имаше реклами с Mokka, Corsa и Astra.

Другите два основни спонсора на Клоп са Adidas и Erdinger. През 2016 г.Клоп подписа собствен договор с New Balance, а през 2020 г. го напусна и стана посланик на Adidas.

„Винаги съм бил голям фен на трите ивици“, заяви треньорът, забравяйки, че веднъж е написал възхитено писмо до Nike. От 2020 г. той носи две марки на мачове: маратонки Adidas и анцуг Nike заради спонсорски договор с Ливърпул.

През 2016 г. Клоп подписа договор с пивоварната Warsteiner, а три години по-късно стана рекламно лице на най-големия производител на пшенична бира в света Erdinger, който не жали 2 милиона евро годишно за него. Но сътрудничеството си заслужава - за 18 месеца продажбите на пшенична бира в Англия са нараснали с повече от 62%, въпреки covid и търговските ограничения.

Прави впечатление, че Клоп сключва почти всички дългосрочни договори с немски марки. Според неговия агент Марк Косике това е съзнателна стратегия: „Решихме, че Юрген означава „произведено в Германия“. Убедихме компаниите, че той представлява всичко немско”. Изключение прави британският медиен конгломерат Sky, с който треньорът си сътрудничи от 2014 г.

Клоп води асоциален начин на живот: не ходи по телевизията, не публикува в социалните мрежи, отказва документални филми. Но хората му вярват, защото той е като съседа.

За седем години в Англия германецът се появи само веднъж в телевизионно шоу - през 2016 г. в Monday Night Football на Sky Sports. Юрген направи второ изключение през 2018 г. за радио шоуто The Last Word, в което разговаря с 55-годишен фен на Ливърпул, който остана инвалид след нападение от фенове на Рома. През останалото време германецът е ограничен до пресконференции, редки уговорени интервюта и клубни събития.