Клубовете от Висшата лига похарчиха със 715 млн. по-малко

Сравнението е с януари миналата година

Спорт
16:46 - 02 Февруари 2024
1588
Клубовете от Висшата лига похарчиха със 715 млн. по-малко

След три рекордни трансферни прозореца по отношение на сумите, които клубовете от Премиър лийг похарчиха в тях, този януари се оказа най-постният откъм сделки от доста време насам.

Изчисленията показват, че 20-те отбора от елита за похарчили общо едва 100 милиона паунда за нови играчи, което е най-ниският показател от сезон 2011/12 насам (б.ред. тук не се включва периодът по време на пандемията, когато по обясними причини клубовете не можеха да си позволяват харчове). Тази сума е със 715 милиона паунда в сравнение с миналия януари.

В последния ден на прозореца, в който често се реализират някои от най-емблематичните сделки, бяха осъществени трансфери на стойност 30 милиона паунда. За сравнение – през миналата година в последния ден бяха похарчени 275 милиона.

В хода на целия трансферен прозорец бяха осъществи само 17 постоянни трансфера, а 13 играчи бяха привлечени под наем.

Обяснението се крие в новите правила на Премиър лийг за печалба и финансова устойчивост. Те позволяват на клубовете загуби от едва 105 милиона паунда за период от три години. Заради тези правила Евертън бе наказан с отнемане на 10 точки за нарушения през сезон 2021/22. Срещу „карамелите“, както и срещу Нотингам Форест пък бяха повдигнати обвинения и заради баланса им за сезон 2022/23.

Най-мащабният трансфер в Премиър лийг през последния ден на трансферния прозорец бе преминаването на Адам Уортън от Блекбърн в Кристъл Палас. Лондончани ще платят за бранителя първоначално 18 милиона, като сумата може да нарасне до 22 милиона. Най-големият трансфер изобщо през зимата във Висшата лига бе на Раду Драгушин, за когото Тотнъм плати на Дженоа 25 милиона паунда.