КЛЮЧОВА СРЕЩА: Байдън на 4 очи със Зеленски в Белия дом

Свят
09:16 - 21 Декември 2022
2791
КЛЮЧОВА СРЕЩА: Байдън на 4 очи със Зеленски в Белия дом

Администрацията на САЩ потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски ще посети Вашингтон днес.

Според световните информационни агенции Зеленски ще направи обръщение към Конгреса на САЩ и ще се срещне с президента Джо Байдън, както съобщава Белият дом.

Това е първото пътуване на Зеленски в чужбина след десетте месеца на войната.

Президентът Зеленски не е напускал Украйна от началото на голямата война, но през последните часове се появиха съобщения, че утре ще бъде във Вашингтон, което повдига въпроса как това е технически възможно. 

Самият Зеленски по-късно също повтърди, че пътува за САЩ, където ще се срещне с Джо Байдън, като и че ще говори пред Конгреса и ще проведе редица двустранни срещи.

Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници заяви, че украинският президент вече лети към САЩ.

Междувременно водещият американски вестник "Ню Йорк Таймс", както и други издания и коментатори, отбелязва контраста между церемониите по награждаването, проведени от украинския и руския президент във вторник. В деня, в който Зеленски награждаваше войници на фронтовата линия в Бахмут, Путин беше в Кремъл и връчваше отличия на чиновници и пропагандисти.

"С посещението си в Бахмут Зеленски, умишлено или не, отклони вниманието от Путин към себе си, демонстрирайки безстрашието си и готовността си да рискува, идвайки в град, който е толкова опустошен от постоянни руски набези, че напомня на картини от Първата световна война", пише вестникът.

"Телевизионното събитие на г-н Путин изглежда имаше за цел да покаже на публиката в страната и чужбина, че той е решен да продължи войната, въпреки че според оценки на американски официални лица руските жертви вече са надхвърлили 100 000 убити и ранени", се казва в статията.

На 9 декември стана ясно, че САЩ изпращат още 275 милиона долара военна помощ на Украйна.

Тя ще включва големи количества боеприпаси и високотехнологични системи, които могат да бъдат използвани за откриване и противодействие на безпилотни самолети в продължаващата война с Русия.

Общата сума на помощта е по-малка от повечето от последните пакети, доставени от САЩ, и идва, тъй като много военни служители и експерти прогнозират намаляване на атаките през зимата. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Русия изглежда забавя военните си действия, за да се прегрупира и да започне нова офанзива, когато времето се затопли.