Кмет хвали богаташко село: Нямаме роми

Актуални новини
13:43 - 30 Септември 2021
3123
Кмет хвали богаташко село: Нямаме роми

Мерданя има славата на селото на заможните хора от района на Велико Търново. В китното, сгушено в полите на Еленския балкан село, живеят около 500 жители.

Тук престъпността е минимална благодарение на видеонаблюдението, което изгражда кметът с помощта на местни дарители и спонсори.

Голяма гордост е и канализацията. Докато повечето от селата са още със септични ями, тук 90% от къщите са забравили за този голям проблем. Наблюдава се тенденция все повече млади семейства да избират Мерданя за свое постоянно място за живеене.

„Едно от предимствата ни е спокойствието и липсата на роми. Локацията ни също е привлекателна за младите, само на 12 км от Горна Оряховица и 15 км от Велико Търново“, хвали се пред в. „Борба“ кметът Марин Люцканов.

Работа има за всички, затова и социално слаби почти няма. Голяма част от местните работят във военните заводи „Аркус“ и „Армако“. Дори самото село има цех– „Вебер етикетен България“, който се занимава с производство и продажба на самозалепващи се етикети, основно за маркировка и проследяване на продукти. Освен, че осигурява 20 работни места, е и един от основните спонсори на местните инициативи.