Кмет нахапа медал на олимпийка, дават й нов

Актуални новини
15:45 - 12 Август 2021
3076
Кмет нахапа медал на олимпийка, дават й нов

Златна медалистка от игрите в Токио ще получи нов златен медал, след като кметът на нейния роден град Нагоя нахапа отличието ѝ по време на тържествена церемония по посрещането на състезателката по софтбол Миу Гото, предаде ББС.

Такаши Кавамура предизвика гнева на социалните мрежи, след като на тържеството свали маската си и захапа златния медал на Гото - ритуал, запазен всъщност за победителите.

Кметът на Нагоя е обвинен за неспазване на мерките срещу Covid-19 и за проява на неуважение.

Представителите на Международния олимпийски комитет (МОК) казаха, че ще заменят медала на Гото с "неопетнен", след като Кавамура се извини за постъпката си и каза, че плати за смяната.

След като на церемонията за отбелязване на победата на Япония над САЩ на финала по софтбол на игрите в Токио кметът сложи медала между зъбите си, той бе подложен на критики защото това е нехигиенично и е невежливо спрямо спортистката.

По-късно 72-годишният кмет се извини за постъпката си, за коят остана ясно, че са получени над 7 хиляди оплаквания до градските власти.

"Забравих позицията си на кмет на Нагои и действах по изключително неподходящ начин", заяви той и добави, че иска за плати за замяната на "пахапания" медал.

От МОК заявиха, че е постигнато разбирателство с Миу Гото и разходите за замяната ще бъдат покрити от комитета.

Организаторите на игрите в Токио още миналата седмица написаха в Туитър: "Искаме официално да потвърдим, че медалите от игрите #Tokyo2020 не са ядливи".