Кмет от ДПС издирва убийци на кучета, дава награда

Общество
11:46 - 19 Януари 2023
1851
Кмет от ДПС издирва убийци на кучета, дава награда

Кметът на Община Павел баня от ДПС Иса Бесоолу обявява парична награда в размер на 1000 лв. лични средства за залавяне на извършителя/-ите на убийствата и терора от последните дни над бездомните кучета в града.

Съобщението беше публикувано в личния профил на кмета в социалните мрежи.

„Градоначалникът отделя сумата от месечната си заплата, за да помогне за по-бързото залавяне на извършителя или извършителите, ако са няколко,“ се посочва в текста.

В него се казва още, че кметът и неговият екип, съвместно с местния ветеринар, започват кампания по доброволна безплатна кастрация на домашните животни, като обработването на домашните любимци ще бъде само ако собствениците им желаят. Манипулациите ще бъдат за сметка на Общината.

„Освен, че кастрираме, обезпаразитяваме и чипираме бездомните кучета на територията на общината и се опитваме след това да им намерим осиновители, в края на миналата година решихме през 2023 г. да продължим с грижата, като разширим обхвата.

Желанието ни е да подпомогнем стопаните, които обмислят кастрация на домашните си любимци. Процесът по грижата за домашните любимци и бездомните животни, както и отговорността за тях, е и на нас като институция, и на гражданите като стопани и, преди всичко, като хора.

Трябва да продължим да работим за намаляване на предпоставките за превръщането на домашните животни в бездомни”, заявява кметът Иса Бесоолу, цитиран в съобщението.

През 2022 г. Община Павел баня е кастрирала и чипирала над 110 кучета, от които за едва 10 са се намерили осиновители.

От местната администрация заявяват, че приветстват и подкрепят становището на протестиращите през последните дни защитници на бездомните кучета, че дори и да има приют в Павел баня, това няма да бъде решение, а трябва да се работи в посока намаляване популацията на бездомните животни.

Дискусия между защитници на животните и представители на администрацията по повод зачестилите случаи на насилие над домашни и бездомни животни се състоя днес в Община Павел баня. Повод са множеството сигнали за натровени кучета в центъра на курортния град, както и сигналът за застреляно куче отпреди няколко дни.

На срещата присъстваха доброволци, представители на казанлъшката фондация “Animal Hope” и заместник-кметове на Община Павел баня, предаде сайтът Knews.