Кмет от ГЕРБ прави Враца „умен град“

Актуални новини
14:33 - 15 Март 2022
2405
Кмет от ГЕРБ прави Враца „умен град“

До 2030 година Враца трябва да стане "умен град", колкото и невероятно, и фантастично да ни се струва, като първите стъпки са направени, заяви кметът на общината Калин Каменов (на снимката вдясно, б.ред.) при откриването на дискусията за цифровата трансформация по време на конференцията „Българските гласове за Европа. Цифровата трансформация“, която се състоя днес в пресклуба на БТА във Враца.

Форумът се организира от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата на Агенцията по проекта "Конференция за бъдещето на Европа".  

„Ние като община се опитваме да бъдем съвременни и да въвеждаме смарт системи в нашия град, което изисква много време, немалко средства, доста работа и сериозна упоритост. През последните години успяхме да интегрираме умни системи за управление на трафика, на градския транспорт, на уличното осветление, въвеждаме смарт системи и в училищата“, каза още Калин Каменов.

Той допълни, че до няколко месеца Враца ще бъде един от първите градове с изцяло електрически транспорт и системи за сигурност на транспортните средства. Предстои въвеждането на смарт спирки, както и въвеждането на умни системи за управление на отпадъците. Това означава не само по-екологична среда, но запазване без увеличение на таксите, което е стимул за развитие на бизнеса, допълни кметът на Враца.

Според него е важно това да се случва с подкрепата на Европейския съюз. „Надявам се, в следващия програмен  период, който още не е започнал за нас, да се осигурят достатъчно средства за интегрирането на такива политики, за да бъде нашия град по-чист, по-умно и икономично управляван, така че ефектът за гражданите да бъде осезаем“, посочи Калин Каменов.

Той изрази увереност, че с подкрепата на изключително предприемчиви млади хора като участниците в дискусията „Цифровата трансформация“,  организирана от БТА,  тези идеи ще се реализират във Враца. Каменов подчерта, че с усилията на местната и държавната власт цифровата трансформация ще се случи в страната и в частност -  в община Враца.