Кмет от СДС изхвърча заради наркотици

Георги Георгиев е изчегъртан от община Калояново, след като бе спипан да шофира надрусан

Политика
12:29 - 27 Ноември 2021
6261
Кмет от СДС изхвърча заради наркотици

Общинската избирателна комисия в Калояново прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Георги Любенов Георгиев, избран от местна коалиция СДС (ПП "БДЦ"), след като бе спипан да шофира надрусан. Решението е взето единодушно на заседание на комисията снощи.

В ОИК – Калояново е постъпило писмо от ЦИК от 25 ноември, в което се заявява, че в изпълнение на решение № 11729 на Върховния административен съд, комисията следва да вземе решение, с което да обяви предсрочното прекратяване на пълномощията на Георги Георгиев на основание чл. 42, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА.

Решението влиза в сила със задна дата, считано от влизането в сила на определение на Районния съд от 12.11.2020 г., с което е одобрено споразумение между Районна прокуратура - Пловдив и Георги Любенов Георгиев, по силата на което той се е признал за виновен и е осъден.

Решениетона ОИК – Калояново не подлежи на оспорване пред Административен съд - Пловдив, съобразно правилата и сроковете на Изборния кодекс.

Междувременно снощи Георгиев се е опитал да се върне на работа в общинската администрация, но е бил спрян от охраната.

Преди 10-ина дни Върховният административен съд отмени предсрочното прекратяване на мандата на вече бившия кмет на община Калояново Георги Георгиев. Решението на ВАС е окончателно, като преписката се връща отново на Общинската избирателна комисия.

В края на миналата година Георгиев бе заловен да шофира под въздействието на наркотици. За това кметът получи условна присъда, възоснова на която ОИК прекрати предсрочно мандата му на 27 май 2021 година.