Кметът Кличко призова Киев: Запасете се с вода, храна и топли дрехи!

Украинската столица се готви за пълно спиране на тока заради руските ракетни удари

Актуални новини
20:45 - 01 Декември 2022
5508
Кметът Кличко призова Киев: Запасете се с вода, храна и топли дрехи!

Кметът на Киев Виталий Кличко призова жителите на украинската столица да се запасят с вода, храна и топли дрехи в случай на пълно прекъсване на електрозахранването, причинено от руски въздушни удари, и заяви, че жителите трябва да обмислят възможността да отседнат при приятели в покрайнините на града, ако имат такава възможност, предаде Ройтерс.  

Кличко предупреди, че температурата в домовете може да падне рязко в случай на "спиране на тока и разрушаване на инфраструктура и пълната липса на електричество, водоснабдяване, топлоснабдяване и канализация".

"Температурата в апартаментите може да не се различава много от тази навън", заяви бившият шампион по бокс по време на форум по сигурността в Киев, където температурите са около -4 градуса по Целзий.

"Моля хората да се снабдят с промишлена и питейна вода, трайни хранителни продукти и топли дрехи", заяви Кличко.

След поредица от руски ракетни удари тази седмица се наложи аварийно спиране на електроцентрали в няколко украински градове.

Във вторник украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че Украйна все има 30 процента недостиг на електроенергия, шест дни след последната голяма вълна от руски ракетни удари по електропреносната мрежа.

За да се справят с липсата на отопление и електричество, властите в Киев създадоха 430 точки за отопление, където хората могат да се стоплят и да презаредят телефоните си, Кличко обаче заяви, че броят им е недостатъчен за град с население от 3,5 милиона души. "Дори 500 няма да помогнат, дори 5000 ще са твърде малко", заяви той.

Русия твърди, че атаките ѝ срещу жизненоважна инфраструктура са легитимни от военна гледна точка и че Киев може да сложи край на страданията на народа си, ако се подчини на руските искания, които Москва все още не е формулирала. Украйна казва, че атаките, целящи да причинят страдание на гражданите, са военно престъпление.