Кметът на „Овча купел” обвини Фандъкова в манипулации

Ангел Стефанов опроверга съобщение на градоначалника за спрян ремонт

Политика
07:07 - 24 Април 2020
2985
Кметът на „Овча купел” обвини Фандъкова в манипулации

Кметът на столичния район "Овча купел" Ангел Стефанов написа гневен пост във фейсбук, с който опроверга съобщение на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че по негово искане спира ремонтът на ул. "Народно хоро" в квартала.

Фандъкова съобщи в четвъртък, че заради кризата ще внесе предложение за актуализация на бюджета на Столична община и ще поиска намаляване на финансирането на част от инфаструктурните проекти и ремонтите в града. Като единствен проект, който ще бъде замразен изцяло през 2020 г., тя посочи именно реновацията на "Народно хоро" с уточнение, че това става "по искане от кмета на района за препроектиране".

Стефанов обаче опонира, че всъщност той е поискал нещо съвсем друго. Кметът на "Овча купел" е представител на опозиционната на ГЕРБ формация "Демократична България".

"Не, г-жо Фандъкова, Овча купел не е последна дупка на кавала. Написахте, че „единственият инфраструктурен обект, който изцяло спираме при актуализацията на бюджета на София, е рехабилитацията на ул. „Народно хоро“. Независимо от опита Ви за политическа атака към мен, написаното от Вас е обида и пренебрежение към гражданите на района.

Знаем, че „ремонт на ремонта“ е любимото упражнение напоследък в Столична община. Затова поисках изграждането на ул. „Народно хоро“ да се изпълни качествено - с непрекъснати тротоари от двете й страни и положени подземно кабели, както е във всеки европейски град, а не висящи отгоре като в някоя махала, както е проектирано.

Никога не съм искал проектът за рехабилитация на улица „Народно хоро“ да бъде спиран. Напротив, дори с оглед на затруднената ситуация, се съгласих да се извърши поетапно, но държах да започне възможно най-скоро. Заповядайте пред гражданите на район "Овча купел" да се аргументирате и да им обясните защо тази толкова важна и дълго чакана в района улица няма да се реализира и тази година! Убеден съм, че широкото обществено недоволство срещу това безумие ще събуди здравия разум сред общинските съветници!", коментира Стефанов.

По-рано вчера Фандъкова обяви, че приходите и разходите в бюджета на Столична община за тази година ще бъдат намалени с по 23,4 млн. лв. От това ще бъдат засегнати редица планирани ремонти и инвестиционни проекти в столицата, стана ясно от поста й. През февруари парламентът на София гласува бюджет на общината в размер на 1 милиард и 722 милиона лева. От тях 475 млн. лева бяха заложени в капиталовата програма.

В раздела с постъпленията Фандъкова ще внесе предложение Столичният общински съвет да гласува спад с 12,1 млн. лв. на данъчните приходи. Сумата  идва от 8 млн. лв. намаление на приходите от данъка за покупко-продажби на имоти и автомобили, с 3,5 млн. лв. - на данъка върху МПС и 600 хил. лв. спад на туристическия данък.