Кметът на Благоевград обжалва отстраняването си

Румен Томов бе обвинен, че не е заличил предишната си фирма

Политика
17:53 - 12 Октомври 2020
1293
Кметът на Благоевград обжалва отстраняването си

Възобновиха производството по административното дело във ВАС за пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов. Делото бе образувано по жалба на инж. Р. Томов срещу Решение на Административен съд-Благоевград, с което е отхвърлена жалбата му срещу решение на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет.

Делото във ВАС бе спряно до приключване на Конституционно дело. Конституционният съд преди дни се произнесе, че членът от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който в едномесечен срок след избирането си, кметовете трябва да предприемат действия за напускане на управляващите органи на фирмите си, не противоречи на Конституцията.

ОИК прекрати пълномощията на кмета, защото прецени, че в посочения срок той е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия да заличи предишната, не е информирал ОбС, както и ОИК.

Върховния административен съд възобновени служебно и насрочено в открито съдебно заседание делото по казуса "Томов". Очаква се да се нарочи дата на съдебното заседание.

Снимка: БГНЕС