Кметът на Благоевград се разболя, отложиха делото му

Ясен Попвасилев замества Румен Томов до оздравяването му

Политика
15:06 - 18 Януари 2021
1582
Кметът на Благоевград се разболя, отложиха делото му

Върховният административен съд днес отложи делото за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград инж. Румен Томов.

В съда са постъпили молби от адвоката му Милана Кривачка, която преди дни беше изписана от болница и се възстановява след прекарана коронавирусна инфекция. Според болничния лист, тя е на домашно лечение до 12 февруари. От няколко дни и кметът Томов е в болнични и назначи временно да го замества зам.-кметът по финансовите и икономически въпроси Ясен Попвасилев.

Все още ВАС не е определил нова дата за гледане на делото. Съдебната сага за предсрочно прекратяване правомощията на кмета Томов започна след като беше установено, че той е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия да я заличи в Търговския регистър. Направил това седмица след като изтече едномесечният срок. Делото беше спряно до произнасянето на Конституционния съд, който беше сезиран за този текст от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Освен делото на кмета на Благоевград, по същия казус бяха спрени още няколко кметски дела. Те бяха възобновени след като конституционните съдии не откриха конфликт на този текст от ЗМСМА с основния закон на държавата.