Кметът на Царево: Хотелите на юг са пълни до септември

Актуални новини
21:50 - 19 Юни 2020
13820
Кметът на Царево: Хотелите на юг са пълни до септември

Хотелите по Южното Черноморие са пълни до септември. Трафикът към Царево е убийствен – също като този за Гърция, само че не се чака. Това каза кметът на Царево инж. Георги Лапчев пред Дарик радио.

„През този летен сезон ще се разчита основно на уикенд туризъм. И в момента имаме туристи в Община Царево. И няма как да няма, защото Царево е най-морската общината в България. Имаме резервации до края на септември. Мои приятели ми се обаждат да съдействам за места в хотели – аз разбира се няма какво да направя в тази ситуация, но това трябва да ни покаже, че има сериозен интерес към Южното Черноморие. Сякаш се превръщаме в мода, става все по-интересно да се посетят най-южните точки по нашето Черноморие. Това, струва ми се, е съвкупност от фактори, които се случиха през последните години, което пък направи Община Царево интересна за туристите и резултатът е факт – хотелите са пълни, коментира кметът.

По думите му, администрацията е изцяло подготвена за летния сезон, а очакванията са за силен вътрешен туризъм. Със своята брегова ивица от 64 километра нашата община дава онази нотка на спокойствие, която хората не могат да усетят другаде. "Винаги туристите са намирали своето място тук. Ние сме най-морските хора. Къде да отидат другаде българите, когато дойде време за море? Има и нотка притеснение, защото пък сега всички тръгнаха на юг. Трафикът към Царево е убийствен – също като този за Гърция, но с разликата, че нашите туристи не чакат на граници“, допълни Георги Лапчев.

Царево стана първата община в Бургаско, която блокира границите си в разгара на пандемията от COVID-19. Кметът определи като успешни стъпките, които бяха предприети за ограничение разпространението на коронавируса.

„Резултатът, който имаме днес го доказва. Внимателно проследихме всички процеси по отношение на пандемията. Изпълнили сме всички препоръки на Националния оперативен щаб. Продължавам да твърдя, че темата с коронавируса е много сериозна и не бива с лека ръка човек да си казва: "Май нямаше нищо." Не, напротив! Светът показа какво има. По-време на тази пандемия Община Царево нямаше нито една положителна проба и продължава да няма. Вече имаме данни и от масовите изследвания, които се извършват в цялата област. Всичко това се прави, за да се установи имало ли е досег до тази болест, има ли изградени антитела у населението. До момента в Царево нямаме нито един, който се е докоснал до тази болест. И затова ни кара да твърдим, че сме една от най-сигурните зони“, увери градоначалникът.

Легловата база в Община Царево продължава да бъде сравнително малка. И донякъде се оказва плюс, защото в крайна сметка всички искат повече спокойствие, отчете още Георги Лапчев. Към момента, посочи той, хотелиерите и собственици на къщи за гости и малки семейни хотели, съобщават, че почти са изчерпали капацитета си за настаняване до края на септември.


Снимки: Агнес Методиева, Любомир Асенов