Кметът на Истанбул поиска двуседмична карантина срещу коронавируса

Новини
21:02 - 14 Ноември 2020
3502
Кметът на Истанбул поиска двуседмична карантина срещу коронавируса

Кметът на голямата община на Истанбул Екрем Иммаоглу призова правителството незабавно да наложи карантина поне за две седмици, за да спре разпространението на коронавируса.

В изявление, което направи при откриването на пречиствателните съоръжения за питейната вода в района Атакьой, Имамоглу посочи, че данните от разпространението на коронавируса в мегаполиса са достигнали заплашителни размери и надхвърлят тези отпреди седем месеца, предаде БТА.

Кметът посочи, че по данни на здравното министерство 50 на сто от случаите с Ковид-19 са регистрирани в Истанбул през последните седмици.

"Фактите показват, че на този етап пандемията в мегаполиса не може да се овладее само с мерки като носене на маски и дистанция. За да спрем разпространението на пандемията и я поставим под контрол е необходимо спешно да наложим карантина в града за най-малко две седмици", каза кметът.

По думите му към момента Турция е в седмия месец от началото на пандемията.

"Но този етап е много по-различен от предишните месеци март-април-май. Времето задстудя и се увеличи рискът от простудни заболявания. Виждаме, че всеки ден се увеличава броят на хората с позитивни случаи с Ковид-19. И като е така редица болнични заведения вече са препълнени с пациенти и има сериозни признаци,че системата може да рухне. Налага се колкото може по-скоро да се спре разпространението на заразата, което може да стане само с пълна карантина поне за известно време", каза кметът.

Имамоглу посочи още, че не отговарят на истината посочваните от здравното министерство данни за починалите от короновируса.

"Само в Истанбул смъртните случаи са поне с 50 повече от тези, които са обявени от здравното министерство /11 418 днес/. Налагане на карантина е единственият шанс към момента за спиране на пандемията. Веднъж вече го направихме и постигнахме положителни резултати, може да го направим и сега", каза кметът на Истанбул.

По данни на министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа през последните 24 часа са установени нови 3116 случая на Ковид-19.
Починали са 92 души, с което общият им брой достигна 11 418 души, а 3423 са тежко болни.