Кметът на Лисабон отново отказа да развее знамето на джендърите

Новини
16:50 - 30 Март 2023
2972
Кметът на Лисабон отново отказа да развее знамето на джендърите

Както се случи и миналата година, кметът на Лисабон - Карлуш Моедаш и съветниците от коалицията Novos Tempos, която той ръководи, отново гласуваха против издигането на знамето на транссексуалната общност в сградата на кметството.

Предложението е част от „поздравителен вот за международния ден на транс видимостта“ (31 март - б.р.), представен на заседанието на камарата тази сряда от съветника Руи Франко, избран от „Граждани за Лисабон“ (в листите на PS).

Кметът на Лисабон и членовете на неговата коалиция гласуваха в подкрепа на останалите точки от предложението, одобрено единодушно от съвета, но се противопоставиха за втора поредна година на издигането на транс знамето, позовавайки се на същите институционални аргументи. Тоест, че първо трябва да се изясни кои знамена трябва да заслужат такава чест.

„Това беше мястото, където беше провъзгласена Републиката“, аргументира се лидерът на изпълнителната власт.

„Уважавам принципите, които са в този документ. Да отстоявате правата на транссексуалните? Със сигурност. Но аз съм институционалист. Не можем да вървим тук по пътя на продължаване на поставянето на знамена в нашата зала тук. Можем да ги поставим на други места.

Не съм съгласен да се поставят повече знамена, независимо дали по тази или друга причина“.

„Представете си, че утре някой дойде тук и иска да бъдат издигнати други знамена. Тук трябва да имаме критерий какви знамена и кога се развяват. Има много други каузи, които са важни”, каза Моедас, като подчерта, че общината е свързана с много от тях, но техните знамена не се изкачват на главната мачта на балкона на кметството.

Съветникът Руи Франко все пак настоя кметът да преосмисли, като каза, че вярва, че и двамата споделят общи цивилизационни ценности, така че се надяваше, че до петък сутринта ще бъде възможно да се очертае обща позиция за целия съвет относно издигането на символа на транс каузата на балкона на основната сграда на камарата. „Вярвам, че споделяме същата позиция като света“, каза той.

Карлуш Моедаш е инженер, икономист и политик. От 2014 до 2019 г. е европейски комисар за изследвания, наука и иновации в ЕК под управлението на Жан-Клод Юнкер.

Флагът на трансджендърите няма да се вее от сградата на кметството в Лисабон утре