Кметът на Първомай спаси ученичка, припаднала на тържество

Политика
17:48 - 26 Май 2024
5422
Кметът на Първомай спаси ученичка, припаднала на тържество

Кметът на Първомай Николай Митков спаси с бързата си реакция живота на ученичка. Това станало  на 24 май, минути преди да започне бала на местните зрелостници.

Момичето, което било водещо на тържествената програма по изпращането на абитуриентите от местното училище "Проф. Асен"  Златаров",  се почувствало зле, устните му посинели и се наложило кметът и още два мъже да се намесят решително, за да не си стигне до още по-тежка ситуация. Митков успял да отвори отвори устата на девойката и издърпал езика й, като предотвратил опасността тя да го глътне. Присъстващите на място на инцидента хора извикали екип на Спешна помощ. Ученичката била свестена бързо. Оказало се, че от вълнението тя дълго време не консумирала храна и вода и това довело до дехидратирането на организма й.

"Бях на сцената и слушахме изпълнения на гайдари. В един момент видях, че момичето загуби равновесие, политна, а дисководещият успя да го хване. Заедно с учителя по физическо възпитания изтичахме да окажем помощ. Тя стискаше зъби и беше със затворена уста. Отворих я със сила и издърпах езика й. Успя да се съвземе и всичко завърши благополучно. Не се смятам за герой", каза кметът. Николай Митков добави, че в училищата трябва да се изучава оказване на първа помощ, за да може да се реагира навреме при подобна ситуация.