Кметът на Перник позна: РИОСВ-София го глоби

Новини
15:43 - 09 Октомври 2024
7579
Кметът на Перник позна: РИОСВ-София го глоби

РИОСВ-София ще глоби община Перник. Причината за санкцията са неизпълнените предписания във връзка със замърсяването на река Струма. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

На 08.10.2024 г. служители на РИОСВ-София са извършили проверка във връзка с подаден сигнал за замърсяване на река Струма и дадени предписания на Община Перник. Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара "Разпределителна", да направи обследване на трасето при новоизградената шахта от "водния цикъл", да установи собствеността и да почисти установените утайки, за което писмено да уведоми РИОСВ - София.

Екоинспекторите са констатирали, че издадените предписания не са изпълнени.

При предходните проверки на 27-28 септември и 4 октомври бяха обходени множество участъци по поречието на реката, включително всички колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията, при които няма установени отлагания или следи от изтичане на води с посоченото в сигнала оцветяване. Отлагания с оранжево-кафяв цвят бяха установени по коритото на дере при моста на гара "Разпределителна".

От екоинспекцията посочват, че са били установени и тръби, за които от ВиК и общината не са предоставили информация. 

При част от тръбите бяха констатирани оранжево-кафяви отлагания, а при други изтичане на битово-отпадъчни води.

Според РИОСВ-София Община Перник, като пряк собственик и стопанин на канализационната и водопроводната мрежа в града, съгласно Закона за водите и Закона за устройство на територията носи основната отговорност за предотвратяването на незаконни изпускания на отпадни води в реките. Твърденията, че общината не е наясно с такива изпускания, са недопустими. Като стопанин на инфраструктурата, общината има задължение да следи за нейното състояние и да предприема незабавни мерки при констатирани нарушения, допълват от екоинспекцията.

Неизпълнението на задълженията от страна на Община Перник води до нерегламентирано заустване в река Струма и нейното замърсяване. 

Според РИОСВ кметът на миньорския град се опитва да прехвърли отговорността върху държавата.

Само чрез съвместни усилия на общината и държавните институции могат да бъдат решени проблемите със замърсяването на водите в региона. Особено при наличието на стари натрупвания и производства, за които общината носи отговорност, но не предприема адекватни мерки, включително и по отношение на т.нар. "Оранжево езеро", поясняват от РИОСВ-София.

След извършената последваща проверка

представителите на Община Перник са отказали получаването на протокола,

който е съставен в присъствието на двете страни. Предвид установените нарушения и неизпълнение на предписанията РИОСВ - София ще предприеме съответните административно-наказателни мерки.

„Днес, еко-чиновници с токчета и цепнати поли ходят по ремонтите на водния цикъл, разкопани улици, за да търсят псевдо замърсителя на Перник, а той е видим за всички. Само не за еко-чиновниците. Те търсят как да ме накажат мен, да ме глобят, тормозят, за да мълча.

Перник обаче отново е потънал в прах, драги еко-чиновници. Корупцията е в града ни, за да го замете. Ще си платите един ден, всички вие, които тровите хората в този град! Това няма да продължава вечно.“, написа преди дни във Фейсбук пернишкият кмет.

И реакцията на екочиновниците не закъсня.