Кметът на Перник за склада с живака: Тук е цялата Менделеева таблица

Актуални новини
13:14 - 30 Май 2024
2492
Кметът на Перник за склада с живака: Тук е цялата Менделеева таблица

Екипи на РИОСВ започнаха вземането на проби от почвата около склада с живака и други опасни вещества, които бяха открити в индустриалната зона на Перник. Целта е да се провери дали отровите са заразили и района наоколо, съобщи Нова телевизия. А бараката, която с много въображение може да бъде наречена склад, към момента е запечатана.

Разливът на живак от раницата, който е бил съхраняван в две бутилки от литър и половина и откритите вчера 200 кг от веществото и други отрови в склад в миньорския град, са част от един сюжет, стана ясно от коментара на кмета Станислав Владимиров пред телевизията.

Владимиров обвърза разплитането на случая с намирането на раница с две бутилки живак преди двайсетина дни. Кметът изрази възмущението си как така фирмата, стопанин на този склад, който представлява барака в неугледен вид, е получила лиценз да съхранява опасните вещества.

"Всичко започна с онзи случай, при който в кв. "Тева" двама бяха заловени с немалко количество живак. Но най-притеснителното е, като погледнем тази сграда, как е получила лиценз фирмата?!", пита се кметът. 

"Тук е цялата Менделеева таблица. Как е функционирала назад във времето? Аз не знам как въобще е взела разрешително да извършва тази дейност в тази барака?!", изумен е градоначалникът на Перник. По думите му у нас е много по-трудно да си отвориш ресторант, за което се искат куп разрешителни и документи, отколкото да се съхраняват отрови.

Владимиров настоя за решителни действия на държавата, които да сложат ред в процедурите по съхранение на опасни отпадъци. Кметът се надява по най-бързия начин прокуратурата, МВР и ДАНС да си свършат работата по разследването докрай.