Кметът на Пловдив: Махането на Альоша не е на дневен ред

Искането за демонтажа на паметника бе отправено в началото на годината

Общество
13:34 - 09 Май 2024
1157
Кметът на Пловдив: Махането на Альоша не е на дневен ред

Премахването на паметника на Альоша в момента не е тема за Община Пловдив, защото нямаме информацията, която изискахме. Това заяви кметът Костадин Димитров, запитан за демонтажа на монумента, навръх 9 май. По традиция на тази дата на Бунарджика се изкачват десетки пловдивчани, които почитат Деня на победата.
 
Искането за демонтажа на паметника на Альоша бе отправено в началото на годината, като имаше няколко предложения към Общинския съвет – за директен демонтаж от ПП – ДБ, а от ИТН поискаха референдум.

В крайна сметка предложенията бяха отложени и бе създадена комисия в Община Пловдив от зам.-кметовете по строителство и финанси. Те трябва да изготвят анализи колко би струвало премахването на паметника, каква е технологията за това, а също и колко ще трябва да плати Община Пловдив за референдум по темата, съобщава местният сайт Trafficnews.

Очаква се, след като тези анализи бъдат готови, те да бъдат съобщение на обществеността и да се вземе решение за монумента.

Пловдивският Паметник на Съветската армия (известен с името Альоша) е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик в Пловдив.

Общата му височина е 17,30 м, самият войн е висок 10,5 м. Главата му е 7 тона, а картечния му пистолет  - 2 тона.

Издигнат е през 1954 – 1957 г. от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, инж. Димитър Кънчев, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е съветският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013).

 След 10 ноември 1989 г. са правени няколко опита за премахване на паметника, но те остават безуспешни.