Кметът на Пловдив с двойно по-висока заплата

Топ
08:29 - 12 Март 2020
1940
Кметът на Пловдив с двойно по-висока заплата

Кметът на Пловдив да получава два пъти по-висока заплата. Да бъдат увеличени парите и на шестимата районни кметове под тепетата ще предложи днес на сесията на Общинския съвет постоянната комисия за финанси и бюджет.

Мотивът на старейшините е, че сегашните възнаграждения от 1499 лева за градоначалника и 1400 лева на районните кметове са много по-ниски от повечето други техни колеги в страната.

Предложението е герберът Здравко Димитров да получава 3350 лева, районните - по 2210 лева. Предполага се, че ще се увеличи  и възнаграждението на председателя на Общинския съвет Александър Държиков, тъй като в момента той взима 1350 лева.

Ще се вдигнат и парите на заместник - кметовете малко над 2000. Останалите служители, на които се плаща от общинския бюджет, ще имат 10 процента ръст на заплатите, считано от 1 януари.

На сесията  повторно ще се обсъжда  предложението на зам.-кмета Илия Кирчев за отпускане на 40 000 лева помощ от бюджета на общинската фирма "Инсинератор - Пловдив". Инсталацията за болнични отпадъци се строи от 15 години и все още не е пусната в експлоатация. Други 15 000 лева от градската хазна ще се  гласуват в помощ на МВР за тестване на шофьори за наркотични вещества.

Съветниците от Демократична България и Слави Георгиев ще настояват за конкурс за шеф на Общинския институт "Старинен Пловдив". На това място наскоро беше назначен тв водещ в Нова Богомил Грозев. Групата  счита, че не може на такъв отговорен пост да се спуска парашутист, а трябва да се подбере специалист, който знае как да се грижи за паметници на културата и по какъв начин да съживи архитектурно - историческия резерват, пише „Марица”.