Кметът на Русе хвърли на вятъра 1,5 милиона за комари

Премиерът каза, че положението в града край Дунав е тежко

Новини
12:58 - 20 Юли 2019
8521
Кметът на Русе хвърли на вятъра 1,5 милиона за комари

Кметът на Русе Пламен Стоилов пак демонстративно напусна заседанието на общинския съвет, което е ново потвърждение, че не го вълнуват нито комарите, нито проблемите на гражданите в Община Русе.

През 2018 г. приключи скъпата обществена поръчка, възложена на Асоциацията на дунавските общини с председател кмета Пламен Стоилов. За изработването на географска система за наблюдение на комарите (тяхната регистрация) бяха похарчени 1 425 000 лева. В тази сума са включени 442 000. за социологически проучвания, публичност, преводи и документи, и още 26 000 лева за оборудване, пътни и квартирни. Смисълът и целите на този проект според изпълнителите бяха: да локализира местата където трябва да има превенция; да се управлява рискът от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасността; да дава информация в реално време за тези процеси и се синхронизира борбата с комарите; да се потърсят иновативни методи, като увеличаване популацията на водни кончета, които унищожават ларвите на комарите или други полезни биологични вектори.

Общината в Русе профука 1,5 милиона лева за борба с комарите Снимка: БНР

Въпреки похарчените пари, преди седмица министър-председателят Бойко Борисов констатира, че: „По река Дунав е пълно с комари, насекоми и въшки - страшно бедствие!“