Кметът на Стамболийски хвърли оставка

Политика
12:58 - 18 Февруари 2020
3423
Кметът на Стамболийски хвърли оставка

Георги Мараджиев подаде оставка като областен координатор на партията в област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на партията.

Като мотив Мараджиев посочва желанието си името на ГЕРБ да не бъде опетнявано, докато тече проверката на всички факти и обстоятелства около сделките му, изнесени в медиите за апетитни 5 имоти, придобити от него на морето за над 2,5 милиона лева. 

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще обсъди представената в медиите информация за Георги Мараджиев и тогава ще вземе решение. Очаква се по-късно той да даде изявление. 

За Мараджиев, който е кмет на община Стамболийски, беше излъчен репортаж по Би Ти Ви, в който се разследва как той се е сдобил с 5 апартамента на морето по време на първия си мандат. В данъчната си декларация Мараджиев е посочил, че е продал 6 декара земя край Цалапица за 2,5 млн. лева.

"За мен това е фиктивна сделка. Няма такава цена  на земя в региона", твърди общинският съветник Атанас Мавродиев, който отдавна е в конфликт с кмета.

Въпросната земя е под халетата на предприятието на семейната фирма на Мараджиеви и тя е била купена от сина им при по-ниска данъчна оценка. Сделката е вписана в декларацията на кмета пред Сметната палата, за да се оправдае вероятно покупката на 5-те апартамента на морето, твърди Мавродиев. Според него на практика синът подарява пари на баща си. "А той откъде има 2,5 млн. лева", пита общинарят.

По случая има подаден сигнал и в Антикорупционната комисия, чийто нов шеф е досегашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Само преди пет дни пък общинският съветник Атанас Мавродиев, който редовно атакува кмета Мараджиев, е бил хванат в бракониерство. Свидетели са подали сигнал за съмнителните рейсове, които били извършвани с натовареното до горе ремарке. 

Сигналът за незаконен добив е подаден в РУ-Стамболийски, откъдето служителите са извършили незабавна проверка. В нея са участвали и представители на Изпълнителна агенция по горите. При проверката е било установено, че в двора на общинския съветник са складирани 3,5 куб.метра нарязани дърва от различни видове, без контролна горска марка.