Кметът на Варна спря изливане на бетон до архитектурен паметник

Политика
13:07 - 20 Януари 2024
3107
Кметът на Варна спря изливане на бетон до архитектурен паметник

Превръщането на двор на красива къща в центъра на Варна, архитектурен паметник, в "преместваема зимна градина" към заведение в близост, предизвика възмущението на жителите на морската столица.

След подаден сигнал, кметът Благомир Коцев е спрял монтажните дейности. Причината, която оповести той в социалните мрежи - неясният статут на дворното пространство, който поражда съмнение за законосъобразността на строежа.

Бетонът се е изливал късно в петък вечерта, което предизвикало съмнение у минувачи, които алармирали общината.

Според Министерство на културата единствено сградата е архитектурно-строителен паметник на културата, оградата на имота не е автентична и това е станало основание за издаване на разрешение от страна на предишната администрация за нейното събаряне. Оградата е променяна още през 1994 г., когато е придобила доскорошния си вид.

Не става ясно, обаче, дали и дворът не е автентичен – това е и причината да спрем машините. Там има издадено разрешение за изграждане на преместваем обект, класифициран като „зимна градина". Да, сградата е архитектурен паметник и е под опеката на Министерство на културата, но именно местната власт в лицето на Община Варна и кметство „Одесос" съгласуват с държавата настоящите строителни дейности през ноември, 2022 г., допълва градоначалникът.