Кметът на Велико Търново: Останете по домовете си!

Общество
11:38 - 11 Април 2020
1212
Кметът на Велико Търново: Останете по домовете си!

Кметът на Велико Търново Даниел Панов призова жителите на старопрестолния град и общината да останат в домовете си на Цветница. 

Всички десет църкви във Велико Търново ще бъдат дезинфекцирани преди големия християнски празник  от служители на общинското предприятие „Зелени системи“. Обработката ще бъде както в храмовете, така и в пространствата около тях, съобщава 24 часа.

За службите в църквите и в манастирите е създадена организация, за да няма струпване на хора. Мерките Даниел Панов обсъди заедно с великотърновския митрополит Григорий и с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов.

Полицейски служители ще съблюдават организацията и спазването на дистанция от 2 метра между хората.

Всички противоепидемични мерки ще бъдат изпълнени във всяка църква, увери и митрополит Григорий. Той също призова хората да изпълняват предписанията на здравните институции. Върбови клонки няма да бъдат раздавани, нека хората не носят и цветя.

„Обръщам се към вас, скъпи великотърновци, нека тази Цветница прекараме в домовете си. Сега е много по-важно да опазим здравето на нашите близки и обичани хора.

Аз съм вярващ човек. Винаги досега със семейството ми сме ходили на църква по време на светлите празници преди Христовото възкресение.

Но тази година Цветница ще прекараме у дома, ще запалим свещ пред иконата, ще се помолим за здраве на близките ни и на всички вас.

Бог е в душата и сърцето на всеки от нас. Всеки ден, във всеки миг от живота ни, а не само по време на големите християнски празници.

Обръщам се с молба към вас да направите същото – останете си във вашите домове. Така ще дойдат по-бързо дните, в които всички ще можем отново да бъдем в църквата, да слушаме литургиите, да бъдем заедно. Вярвам във вас“, обърна се към великотърновци Даниел Панов.