Кметът повлече крак! Над 50 социалисти в Перник напускат БСП

Местната организация на Столетницата е първата структура, която напуска партията след конгреса

Топ
17:27 - 13 Февруари 2023
3012
Кметът повлече крак! Над 50 социалисти в Перник напускат БСП

Над 50 активни членове на БСП в Перник са подали заявления за напускане на партията, съобщи на пресконференция Стефан Кръстев - общински председател на БСП.

Сред тях са кметът на Перник Станислав Владимиров, заместниците му Стефан Кръстев и Мирослав Стоицев, кметовете на квартал „Изток“, на град Батановци, селата Студена, Мещица, председателят на Областния съвет на БСП, общинският лидер на Младежкото обединение в БСП, председателят на областната структура на жените социалистки.

Повод за напускане на партията е провелият се конгрес в събота, на който по думите на Кръстев са станали свидетели на груби машинации, батални сцени и демонстриране на нежелание да се чуе друго мнение.

Кръстев определи предприетия акт и като израз на солидарност с противоуставно изключени според него другари и изгонени по време на конгреса. Подобна разправа с инакомислещите е скандална за една партия, която е лява и претендира за наличие на вътрешнопартийна демокрация, заяви Кръстев.

Общинският лидер на БСП посочи, че това решение е било нелеко за всеки един социалист. Причината да предприемем тези действия днес е продължаващата от години липса на какъвто и да е диалог с националното ръководство на БСП, наличие на тотална безидейност, на невиждан в новата ни история срив на партията, подчерта Кръстев. По думите му пернишките социалисти не могат да са в едни редици с хора, демонстрирали прийоми, които дори във времената на Априлския пленум са неприемливи.

Пернишката организация на БСП е първата структура, която напуска партията след конгреса. Ние оставаме с леви убеждения, увери Кръстев. По думите му на този етап не е обсъждано присъединяване към друга формация.

„Тук са само малка част от напускащите БСП. Над 50 са заявленията до преди няколко часа и те се увеличават. Не бихме желали да пречим на амбициите на националното ръководство на партията да я води в посоката, която е решило. Не бихме искали и да бъдем обвинявани за бъдещи изборни резултати. Правим крачка встрани и пожелаваме успех“ – каза още Кръстев.

Той беше категоричен, че считано от днес всички те вече не са членове на БСП, което автоматично изключва работата им в предстоящата предизборна кампания.