Кметицата на Перущица: Рут лъже, паметникът не тъне в разруха

Цялостен ремонт на монумента е непосилен финансово за общината, призна градоначалничката

Топ
22:23 - 09 Ноември 2022
4621
Кметицата на Перущица: Рут лъже, паметникът не тъне в разруха

Паметникът на трите поколения в Перущица съвсем не е в разруха и упадък. Това заяви кметицата Мария Витанова-Вълканова по повод определенията за него от певицата Рут Колева.

"Да той има нужда от обновяване и ремонт поне от 20 години, за което съм предприела мерки още в самото начало на настоящия ми мандат", коментира Вълканова. Тя добави, че паметникът е едно от най-посещаваните места в Пловдивска област и съвсем не предизвиква негативни коментари сред посетилите го.

Всички дребни ремонтни дейности по него са извършени в нейния  мандат. 

Организирали са  няколко доброволчески акции за неговото основно почистване. Периодично се ползват услугите на  работниците, назначени по Регионалната програма за почистване на района. Изготвили са и разпространили видеоклипче за него. В най-новата брошура за Перущица паметникът е на първата страница. 

Засадили са дръвчета около него. Обезопасени са рисковите места по него, чрез поставянето на предпазни решетки, парапет над гробницата и капак на шахтата пред една от терасите. 

"През 2020 г. – предложих на Общинския бюджет и бяха заложени средства за обновяването на Паметника на трите поколения. Издирихме наследниците на архитектите, които някога са изготвили проекта на Паметника и по Закона за авторското право им го възложихме", добави още кметицата.

Той е готов и съгласуван с всички необходими институции и главният архитект на община Перущица е издал разрешение за  неговото обновяване. Цялостен ремонт е непосилен за финансите на местната управа и затова два пъти са отправяни искания към министерството на финансите за подпомагане.