Кметове: Планът за възстановяване да бъде входиран възможно най-бързо

Политика
12:44 - 20 Септември 2021
1525
Кметове: Планът за възстановяване да бъде входиран възможно най-бързо

Планът за възстановяване да бъде входиран в Брюксел в най-кратки срокове. Това е основното послание от провеждащото се в курорта Албена 34-то Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, в което участват кметове, финансисти и експерти.

Обсъждат се проблеми на местната власт в условията на криза. 

Европейската комисия е определила близо 700 милиарда евро да бъдат разпределени между страните членки на общността за справяне с последствията от ковид кризата. За да получат подкрепа обаче, всяка страна трябва да представи план за възстановяване, в който да определи своите програми за реформи и инвестиции. Политическата криза у нас обаче забавя този процес. На форума бяха обсъдени варианти и добри практики в сферата на екологичните решения и иновации за обновяване на средата в общините. 

Комуникацията между местната власт и бизнеса е ключов момент за привличането на инвестиции в регионите. Но и тук политическата нестабилност в страната ни спъва инвестициите. Сдружението на общините иска децентрализация на държавното управление. 

Нашата кауза е държавата да ни предостави част от преките данъци, тоест данъкът върху доходите на физическите лица, част от него, да остава в общинските бюджети и общините да могат сами да решават за кои най-важни местни потребности да разходват тези средства, обясни Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.