КНДР призова САЩ да променят враждебната си политика

Тръмп заяви, че няма търпение да се срещне с Ким Чен Ун

Политика
11:32 - 11 Юни 2019
1952
КНДР призова САЩ да променят враждебната си политика

Севернокорейската информационна агенция КЦТА призова Съединените щати да се откажат от враждебната си политика към Пхенян, предаде Ройтерс.

В противен случай, изтъкна КЦТА, споразуменията от миналогодишната историческа среща в Сингапур могат да станат само обикновени листове хартия.

Изявлението на севернокорейската информационна агенция е отражение на задънената улица, в която влезе преговорният процес между Пхенян и Вашингтон след втората среща на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун през февруари във виетнамската столица Ханой.

В Ханой американските искания за денуклеаризация на Северна Корея се сблъскаха със севернокорейските искания за значително облекчаване на санкционния режим срещу Пхенян.
"Арогантната и едностранна американска политика никога няма да сработи с КНДР, която цени суверенитета си", заяви КЦТА.

Според информационната агенция има опасност съвместната декларация на Тръмп и Ким от 12 юни миналата година, с която те поеха ангажимент да работят за нови отношения между двете страни, да се превърне в обикновен лист хартия, тъй катоСъединените щати не я прилагат.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин изрази мнението си, че преговорите между Северна и Южна Корея, както и между Северна Корея и Съединените щати скоро ще продължат.

Мун Дже-ин каза по време на официално посещение във Финландия, че вървят преговори за трета среща между Северна Корея и Съединените щати, "така че не мисля, че това е ситуация, в която има нужда от намесата на трета страна.

Американският президент Доналд Тръмп каза миналата седмица, че няма търпение да се срещне с Ким в подходящ момент.