КНДР се отказа от военната сделка с Южна Корея

Свят
13:00 - 23 Ноември 2023
1673
КНДР се отказа от военната сделка с Южна Корея

Северна Корея заяви в четвъртък, че ще разположи по-силни въоръжени сили и нови оръжия на границата си с Юга, ден след като Сеул спря част от военното споразумение от 2018 г. между двете Кореи в знак на протест срещу изстрелването на шпионски сателит на Пхенян, предава "Ройтерс".

Министерството на отбраната на Северна Корея заяви в изявление, предадено от новинарската агенция KCNA, че ще възстанови всички военни мерки, които е спряло по силата на споразумението с Южна Корея, което има за цел да намали напрежението по общата им граница.

"Отсега нататък нашата армия никога няма да бъде обвързана от Военното споразумение Север-Юг от 19 септември", се казва в изявлението. "Ще оттеглим военните стъпки, предприети за предотвратяване на военно напрежение и конфликти във всички сфери, включително сухопътни, морски и въздушни, и ще разположим по-мощни въоръжени сили и нов тип военна техника в региона по протежение на демилитаризираната зона."

Изстрелването на сателит във вторник беше третият опит на Севера тази година след два неуспеха и последва рядко пътуване на севернокорейския лидер Ким Чен Ун до Русия, по време на което президентът Владимир Путин обеща да помогне на Пхенян да изгради сателити.

Южнокорейски служители казаха, че последното изстрелване най-вероятно включва руска техническа помощ в рамките на разрастващо се партньорство, при което Пхенян доставя на Русия милиони артилерийски снаряди.

Русия и Северна Корея отрекоха оръжейни сделки, но обещаха по-задълбочено сътрудничество, включително за сателити.

В сряда Южна Корея спря част от междукорейската сделка в отговор на изстрелването на Пхенян и заяви, че незабавно ще засили наблюдението по силно укрепената граница със Севера.

Северна Корея обвини Южна Корея, че е отменила сделката, известна като Всеобхватното военно споразумение (CMA), и каза, че Сеул ще бъде държан "изцяло отговорен в случай, че избухне непоправим сблъсък" между двете Кореи.

Изявлението на Северна Корея дойде часове след като тя изстреля балистична ракета към морето край източното си крайбрежие късно в сряда. Южнокорейските военни казаха, че изстрелването изглежда е било неуспешно.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че решението на Южна Корея да спре част от CMA е "предпазлив и сдържан отговор", цитирайки "непридържането на Северна Корея към споразумението".

Южна Корея възобнови използването на разузнавателни самолети с екипаж и БЛА в граничната зона в сряда, съобщи агенция Yonhap.

Пактът Север-Юг беше подписан на среща на върха през 2018 г. между Ким Чен Ун и тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин, една от най-конкретните мерки, произтичащи от месеци на дипломация, която се спря до 2019 г.

Мун Чунг-ин, професор в университета Йонсей, който е бил специален съветник на президента Мун по време на разговорите с Ким, каза, че въпреки че Северна Корея не е спазвала всички елементи на споразумението, разпадането на CMA може да увеличи риска от конфронтация на границата.

"Случайните сблъсъци могат да ескалират в пълномащабен конфликт, включително ядрени удари", каза той. "Имаме всички основания да се опитаме да намалим риска и напрежението и вместо това Югът върви в обратната посока.

Критиците казаха, че пактът отслабва способността на Сеул да наблюдава Северна Корея и че Пхенян е нарушил споразумението.

"CMA беше добро споразумение на теория, тъй като намаляването на риска и мерките за изграждане на доверие и сигурност са от полза и за двете страни, като намаляват риска от тактически сблъсъци и непреднамерена ескалация", каза Брус Клингнер, бивш анализатор на ЦРУ.